Aug 27

Storbråk inom speedwayen

För den som tänker efter lite kan det kanske verka som om slutspelet inte är helt rätt tid att experimentera med regler och domare, då det skulle kunna leda till osämja. Det är också precis vad som nu har skett. Landets speedwayklubbar har länge verkat för att en extra domare ska finnas under tävlingarna, för att få bättre översikt över banan. Detta har nu provats, under årets första kvartsfinaler, och alla är inte helt nöjda med resultatet. De nya extradomarna har enbart en rådgivande roll, och kan inte fatta några beslut på egen hand. Nu har dock Vetlanda, ett av kvartsfinalslagen, klagat på hur det hela gått till.

Det problem man har är att det är extradomaren kom från hemmaklubben Västervik. Att det inte är helt optimalt borde kanske vara uppenbart, ungefär som att man inte bör ha en finsk domare i en ishockeymatch mellan Sverige och Finland. Att extradomaren enbart har en rådgivande roll är då mindre viktig, då vad extradomaren säger rimligtvis bör påverka huvuddomaren. I annat fall vore ju extradomaren helt meningslös.

Vetlandas klagomål har fått domarna att surna till riktigt ordentligt i sandlådan, och domarbasen Anders Hellkvist säger att om klubbarna inte gillar hur man tar ut domare till matcherna så får det vara, och extradomaren försvinner, för att kanske återkomma till nästa säsong. Att domare kommer från ett av de deltagande lagen är något som vanligtvis undviks, även om det inte finns någon regel mot det. En sådan fanns, men försvann för några år sedan, något som klubbarna vetat om, men inte protesterat mot förrän nu.