Vad är sporttvätt och hur påverkar det motorracing?

Vad är sporttvätt?

Under de senaste åren har sporttvätt uppstått i länder som har repressiva regeringar, men vad betyder termen? Sportswashing är när länder eller stater använder idrottsklubbar eller evenemang för att förbigå kränkningar av mänskliga rättigheter och förbättra bilden av sitt land genom att vara värd för ett globalt sportevenemang som de olympiska spelen eller en stor boxningskamp.

I många decennier har idrotten använts som ett politiskt verktyg. Fotbolls-VM 1934 i Mussolinis Italien och de olympiska spelen 1936 i Hitlers Tyskland var två exempel på länder som använde sportevenemang för att sporttvätta övergrepp på mänskliga rättigheter som begicks av deras respektive regeringar.

Varför använder länder motortävlingar för att distrahera människor från tidigare kränkningar av mänskliga rättigheter?

Länder med repressiva eller auktoritära regeringar som är värd för ett motortävlingsevenemang kan använda loppet eller rallyt för att visa upp sig för världen.

Även om bilden av det motortävlingsevenemanget kan visa landet i ett positivt ljus, kan den också användas för att dölja allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, och presentera både etiska och moraliska frågor för arrangörerna av globala mästerskapsserier.

Saudiarabien är inte det enda landet som har använt motorracing för att sporttvätta och distrahera människor från sina dåliga mänskliga rättigheter. Det finns andra länder som har ägnat sig åt sporttvätt när de varit värd för motortävlingar under de senaste åren. Inför det första F1 Grand Prix i Azerbajdzjan 2016 hade den azerbajdzjanska regeringen arresterat dussintals människor för politiskt motiverade anklagelser.

Sportswashing och Bahrain Grand Prix

Ett annat anmärkningsvärt exempel på sporttvätt är Formel 1 Bahrain Grand Prix, ett lopp som har funnits på kalendern sedan 2004. Sedan värd för Grand Prix har Bahrain kritiserats av välgörenhetsorganisationer för mänskliga rättigheter för tidigare övergrepp som begåtts av Bahrains regering.

Flera välgörenhetsorganisationer för mänskliga rättigheter har skrivit ett brev till F1:s verkställande direktör Stefano Domenicali i början av 2021. I brevet har välgörenhetsorganisationerna bett F1 att beställa en oberoende utredning om de mänskliga rättigheternas konsekvenser av dess närvaro genom att stå värd för Grand Prix i Bahrain.

Anti-regeringsdemonstranter har hållit protester under de senaste 10 åren och protesterat mot kungarikets iscensättning av Bahrains Grand Prix.
Det resulterade i att Grand Prix ställdes in 2011, samma år som de demokratiska protesterna för den arabiska våren ägde rum vid den tiden. Loppet lades tillbaka på kalendern 2012.

Att balansera en fin linje mellan att tävla på nya marknader samtidigt som man överväger de etiska frågorna med att hålla ett lopp eller ett rally i ett land som har dåliga mänskliga rättigheter kan ställa till problem för arrangörer av motortävlingar som håller lopp för ett globalt mästerskap eller serie.

Motorracing har brottats med problemet med sporttvätt i många år, men varför är det ett problem inom sporten?

Allt handlar om pengar. Länder som har miljoner eller miljarder på banken har råd att vara värd för ett lopp, vilket pressar nationer med en lång historia av motorracing bort från kalendern eftersom de inte har råd att betala värdavgiften som tävlingspromotorn bestämmer. En rapport från Grant Liberty hade funnit att Saudiarabien hade spenderat minst 1,5 miljarder dollar (1,08 miljarder pund i GBP) för att vara värd för sportevenemang i kungariket. Motorracing gav ett betydande bidrag till Saudiarabiens utgifter för att vara värd för globala sportevenemang.