Italienska biltillverkare och motorsport

Italienska bilar är kända för sin kvalitet och hastighet. Porsche, Ferrari och Maserati är välkända italienska biltillverkare som bilentusiaster ivrigt kommer att spendera hundratusentals dollar för att äga. Vad som dock kanske inte är lika känt är att många av dessa tillverkare började enbart inom racerbilstillverkning?

Italiensk racing

Italienska bilar är populära på racingbanan. I Europa och USA har många racerlag italienska bilar i garaget. Det faktum att de är av hög kvalitet och byggda för uthållighet hjälper dem att vinna lopp. En anledning till att de är välbyggda är på grund av erfarenhet. Vissa italienska biltillverkare har tillverkat racerbilar i över hundra år.

Porsche, Ferrari, Alfa Romeo och Maserati var fyra biltillverkare som tillverkar bilar för både allmänheten och racing. De började med att endast tillverka racerbilar. Det var inte förrän senare som de bestämde sig för att tillverka fordon för att sälja över Europa och sedan runt om i världen.

Till en början var de två linjerna av fordon lika. Om någon köpte en Maserati var det få skillnader mellan spårvagnen de ägde och racerbilar som vann Grand Prix och Gran Tourismo. Det var inte förrän lagarna ändrade racing och allmänt bilägande som spårvagnarna började tappa några av sina likheter.

Grand Prix kontra Gran Tourismo

Italienska biltillverkare deltar i både Grand Prix och Gran Tourismo Racing. Dessa två lopp började likna varandra, men Grand Prix ändrades till att vara mer lik den typ av racing man ser idag.

Grand Prix började som ett uthållighetslopp som reste runt i olika byar i Frankrike. Med tiden utvecklades det till vad som kallas formelracing. Formelracing är ensitsiga racerbilar med öppen hjul som tävlar på en bana. Det finns Grand Prix-lopp i Europa och USA.

I USA importerades italienska sportbilar som det huvudsakliga fordonet för Grand Prix-lopp. I takt med att amerikanska biltillverkare fick erfarenhet förändrades detta. Amerikanska tillverkare började kombinera sina modeller med brittiska chassier för att skapa sina egna deltagare, men italienska sportbilar är fortfarande populära i amerikanska Grand Prix-lopp.

Gran Tourismo är uthållighetsracing. Dessa lopp, som Mille Miglia och Tour De France är öppna racing, vilket innebär att de inte genomförs på en bana. Istället tävlar de genom byar och städer på olika platser runt om i Europa.

Gran Tourismo-loppen är inte fokuserade på hastighet. De handlar om strategi och uthålligheten hos både förare och fordon. Dessa bilar är tvåsitsiga, slutna fordon i motsats till de öppna cockpitbilarna som ses i Grand Prix.

Gran Tourismo fick sitt namn eftersom så många italienska biltillverkare deltar i dessa lopp att de kunde anses vara italienska. Även om uthållighetslopp och Grand Prix båda har sitt ursprung i Frankrike, har Italien blivit en stor utmanare.

En väg till berömmelse

När Grand Prix uppstod var de tidiga tävlingarna endast för biltillverkare. Det är därför många italienska tillverkare fokuserade på motorsport. När loppet väl öppnade för lag hade italienarna ett försprång och en bra grund för hur man skapar ett vinnande fordon.

Italienska biltillverkare fick sin ryktbarhet inom motorsport. Det var inte förrän senare som dessa företag bestämde sig för att sälja bilar till allmänheten. Dessa konstruktioner skiljer sig nu från de linjer de använder i racing, men tillverkarna använder många av samma principer. Detta är en av de främsta anledningarna till att italienska sportbilar är så populära.

Läs också Sätt att få NASCAR-schemadetaljer