Dec 21

Ett häftigt rally – Gumball 3000

Gumball 3000 är en av världens coolaste rallytävlingar, som helt saknar tävlingsmoment. ”Tävlingen” arrangeras sedan 1999, och har olika sträckning från år till år. De deltagande bilarna i Gumball 3000 är vanligtvis av lite mer udda slag, och devisen att det viktiga inte är att vinna, utan att man deltar stämmer här mycket bra. Under åren har vi haft flera olika svenska kändisar som deltagare, och 2013 gick en del av loppet genom Sverige. Svensk deltagare var då skidåkaren Jon Olsson, som körde för team Betsafe. Betsafe är även en av Gumball 3000s sponsorer, och man ansvarade så för en av del av den svenska delen av loppet, med Checkpoint Betsafe i Stockholm.

2013 års Gumball 3000 började i Köpenhamn, med destination Stockholm. Därifrån åkte man vidare till Helsingfors, med checkpoints i flera östeuropeiska länder, innan man åter vände västerut, med målgång i Monaco. Gumball 3000 genomförs på allmänna vägar, men är på intet sätt ett olagligt så kallat ”street race”, då det hela, som sagt, inte är en tävling i ordets egentliga bemärkelse, utan mer en form av äventyr och uppvisning.

2014 års Gumball 3000 kommer att gå från Miami till Ibiza, och även om det inte är helt klart ännu, så hoppas vi att Jon Olsson kommer att delta ännu än gång, det skulle i sådana fall bli hans femte Gumball 3000 sedan han körde loppet första gången 2010. Ska man vara riktigt ärlig så låter nog också Miami till Ibiza lite roligare än att Helsingfors, Riga och Kraków.